Giovanni Phillipson
Een superblije Giovanni Phillipson van ZV De Zaan die zich Nederlands kampioen zwemmen mag noemen. (Bron Rodi)

ZAANSTREEK – Tijdens de Nederlandse Junioren Kampioenschappen van de KNZB lange baan (50 meter bad) in Eindhoven is ZV De Zaan zwemmer Giovanni Phillipson (dertien jaar) Nederlands kampioen geworden. Een hele bijzondere prestatie, want normaal zwem je voor één afstand het Nederlands kampioenschap. Hierbij een verslag van de hoofdtrainer Robin Boer van ZV De Zaan:

Giovanni Phillipson begon op zevenjarige leeftijd bij het Swim Start programma van ZV De Zaan. Ondertussen is hij uitgegroeid tot een zeer sterke allround zwemmer op nationaal topniveau. Om Nederlands kampioen te kunnen worden, moest Giovanni een meerkamp van alle zwemslagen over tien afstanden zwemmen. Voor de zwemmers betekent dit in de praktijk dat ze drie dagen lang iedere afstand 100% moeten presteren omdat ze bij een misser meteen kansloos zijn voor een hoge klassering. Een enorm zware opgave dus.

Snelste inschrijftijd:
Er werd gestart met de 400 meter borstcrawl en de 200 meter wisselslag. Giovanni ging goed van start met een verbetering van zijn persoonlijk record met tien seconden op de 400 meter  borstcrawl en een tweede plaats. Ook op de 200 meter wisselslag wist hij uiteindelijk na een flinke strijd als tweede te finishen. Aan het einde van de dag stond hij tweede in het klassement met de nummers één en drie vlakbij zich. Daarna werd de 100 meter borstcrawl en de 200 meter schoolslag gezwommen. Op de borstcrawl had Giovanni de snelste inschrijftijd staan, maar kon hij dat op het juiste moment ook waarmaken? Dat deed hij zeker, door deze afstand in een tijd van 0.55:19 te winnen. Door deze mooie prestatie schoof hij direct door naar de koppositie in het klassement. De 200 meter schoolslag zou echter een moeilijke strijd worden, aangezien zijn grootste concurrent Wytse Broekstra een schoolslag specialist is. Zijn taak was dus om het gat zo klein mogelijk te houden. En dat lukte! Met weer een mooi persoonlijk record eindigde Giovanni op een tweede plaats. Wel verloor hij daarmee de koppositie.

Lees het gehele bericht >>

Share