corona virus

Datum: 14 oktober 2020

Beste sporters en ouders van sporters van zwemvereniging De Zaan,

Het kabinet heeft op dinsdag 13 oktober 2020 aangekondigd dat de coronamaatregelen vanaf 14 oktober 2020 vanaf 22:00 uur verder aangescherpt worden om het groeiende aantal corona besmettingen terug te dringen. De ‘gedeeltelijke lockdown’ heeft ook directe gevolgen
voor de zwemsport. Het blijft echter wel mogelijk om de zwemsport te beoefenen, zij het in aangepaste vorm. Er kunnen mogelijk nog aanvullende maatregelen komen vanuit gemeente Zaanstad.

Zoals twee weken geleden aangegeven dragen wij als gebruikers van de sportaccommodaties De Slag en de Zaangolf allen de verantwoordelijkheid om de regels van deze accommodaties strikt op te volgen, om ongewenste sluiting door corona besmettingen te voorkomen. Wij benadrukken nogmaals dat als blijkt dat deze accommodaties een bron zijn van corona
besmettingen, dan zullen ze gesloten worden en kunnen wij niet meer trainen. Wedstrijden en competities mogen onder de nieuwste coronamaatregelen niet doorgaan. Dit geldt ook voor alle wedstrijden onder de vlag van de KNZB.

De uitwerking van de nieuwste coronamaatregelen voor onze sportactiviteiten is als volgt:

 • Maximaal 30 personen in één ruimte
  Een zwembad is aangemerkt als een binnen locatie. Hiervoor geldt een maximum van 30 personen per zelfstandige ruimte (exclusief personeel). Trainers/instructeurs worden als personeel aangemerkt en tellen dus niet mee voor de groepsgrootte. Dit aantal van 30 personen geldt niet voor kinderen t/m 17 jaar, tenzij er ook volwassenen zwemmen (gemengde groepen). Dan geldt het totaal aantal van 30 personen (jeugd inclusief volwassenen). Een onderlinge afstand van 1,5 meter moet altijd worden gewaarborgd.
 • Kleedkamers
  De 1,5 meter afstand geldt ook in kleedkamers en deze mogen onder deze voorwaarde openblijven. De douches blijven buiten gebruik (er mag dus niet gedoucht worden).
 • Materiaalgebruik is toegestaan
  Ballen, drijvers, zwemplankjes en andere trainingsmaterialen zijn toegestaan.
 • Teamsporten (waterpolo en synchroonzwemmen)
  Vanaf 18 jaar geldt een maximale groepsomvang van 4 personen. Deze personen moeten altijd onderling de benodigde afstand te bewaren. Deze 4 personen vormen samen een zogeheten ‘bubbel’ en dienen deze bubbel de gehele activiteit (en daarna) niet te doorbreken (dus niet mengen met andere ‘bubbels’ tijdens de trainingen).

Voorbeelden

 • Banenzwemmen (volwassenen) is een individuele uitvoering van de activiteit. Hier geldt het maximum van 30 personen, mits er geen sprake is van onderlinge groepsvorming.
 • Zwemtraining: dit is een individuele activiteit met een mogelijke instructie in groep. De maximale groepsgrootte van maximaal 30 personen is van toepassing indien 1 of meer deelnemers ouder zijn dan 18 jaar (met onderlinge afstand).
 • Waterpolo en synchroonzwemmen: er wordt geen teamsport toegestaan voor volwassenen. Er mag geen instructie worden gegeven aan groepen groter dan 4 personen (met onderlinge afstand en ‘bubbel’) voor zover 1 of meer deelnemers ouder zijn dan 18 jaar (met onderlinge afstand).

Buiten het zwembad moeten de maatregelen van het kabinet altijd gerespecteerd worden. Dat betekent dat er buiten de accommodatie geen groepsvorming van meer dan 4 personen mag plaatsvinden. Tevens willen wij benadrukken dat je thuis blijft bij verkoudheid.

Voor de komende periode blijft gelden dat er tijdens onze trainingen geen toeschouwers, ouders of verzorgers, toegestaan zijn op de terrassen en tribune van de accommodaties.

Namens het bestuur van ZV De Zaan,

Met vriendelijke groet,

René van Zijl
Voorzitter ZV De Zaan

Wij vragen nog steeds jullie aandacht voor de volgende eerder bekende regels van de sportaccommodaties die wij gebruiken:

 • De sporters moeten bij vertrek naar het zwembad hun zwemkleding al aangetrokken hebben onder hun bovenkleding.
 • Volg altijd de aanwijzingen van het personeel van de accommodaties of van de corona coördinator (CoCo) van onze zwemvereniging strikt op. Houd altijd 1,5 meter afstand van elkaar buiten het water, dus ook in de hal van de accommodaties, op de tribunes bij het omkleden en op de perrons langs de baden.
 • De sporters nemen een sporttas mee om hun bovenkleding in op te bergen en nemen die sporttas mee naar de zwemzaal.
 • In de Slag 1 geldt dat alle sporters 5 minuten voor de training via de kleedruimte voor heren naar binnen gaan om zich in de wisselcabines om te kleden en vervolgens via de gang langs het terras de zwemzaal inlopen (niet op het terras verblijven), pas nadat de voorgaande trainingsgroep de zwemzaal verlaten heeft. Na afloop van de training lopen alle sporters via de buitenste gang achter de douches weer terug naar de wisselcabines van de dames kleedruimte om zich om te kleden, om vervolgens via kleedruimte voor dames direct naar buiten te gaan.
 • In de Slag 2 geldt dat alle sporters 5 minuten voor de training naar de tribune lopen om zich daar om te kleden en vervolgens de zwemzaal inlopen, pas nadat de voorgaande trainingsgroep de zwemzaal verlaten heeft. Na afloop van de training lopen alle sporters direct naar de kleedkamers om zich om te kleden, om vervolgens via de zij-uitgang direct naar buiten te gaan.
 • In de Zaangolf geldt dat alle sporters 5 minuten voor de training via de schuifdeur naar de tribune lopen om zich daar om te kleden en vervolgens de zwemzaal inlopen, pas nadat de voorgaande trainingsgroep de zwemzaal verlaten heeft. Na afloop van de training lopen de zwemmers naar de wisselcabines om zich om te kleden en lopen via de nooduitgang direct naar buiten.
 • De horecaruimtes van de accommodaties blijven tijdens trainingen en wedstrijden gesloten. Zo blijven de looproutes gescheiden van elkaar, zoals het protocol voorschrijft. De looproutes zijn in alle zwembaden duidelijk aangegeven, zodat ze gemakkelijk opgevolgd kunnen worden.
 • Toeschouwers, ouders of verzorgers, zijn in het gehele zwembad niet toegestaan en brengen hun kinderen tot de deuren en halen ze na de training buiten weer op.
Share